27.06.2003ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ

ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Weserkurier Nr. 148 Sonnabend

Ερευνητές υλικών από τη Βρέμη ανακάλυψαν νέο τρόπο παραγωγής αντιγράφων έργων τέχνης.
Όταν κάποιος ταξιδεύοντας επισκεφτεί ένα μουσείο στο οποίο εκτίθενται αγάλματα και έργα τέχνης, το πιθανότερο είναι αυτά να μην είναι τα αυθεντικά, αλλά αντίγραφα. Πολλά από τα πολύτιμα γνήσια κομμάτια φυλάσσονται για να μην καταστραφούν από τα καυσαέρια ή για να μην κλαπούν. Για το λόγο αυτό συχνά υπάρχουν ακριβή αντίγραφα.

Το ερευνητικό κέντρο της IFAM στη Βρέμη ανέπτυξε ένα νέο τρόπο παραγωγής αντιγράφων υψηλής ποιότητας μαζί με συνεργάτες από την Ελλάδα και την Αγγλία. Με την νέα αυτή διαδικασία μπορούν να φτιάχνουν ακριβή ιστορικά αντίγραφα καθώς και αντικείμενα μαζικής παραγωγής ακόμα και σουβενίρ.
Αν συγκρίνουμε αυτή την διαδικασία παραγωγής αντιγράφων με την παραδοσιακή διαδικασία σκαλίσματος απευθείας στο μάρμαρο, σίγουρα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική, εξηγεί ο Dr Dirk Hennigs από την IFAM. Η διαδικασία αναπτύχθηκε στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ ερευνητικού έργου ΕcoMarble.

Το μάρμαρο, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά ακόμα και σήμερα είναι ένα από τα πιο επιθυμητά υλικά. Η μαρμαρόσκονη αποτελεί παραπροϊόν της επεξεργασίας μαρμάρου. Ο ερευνητής από την IFAM βρήκε ότι η μαρμαρόσκονη με κοκκομετρία μεταξύ 50 και 100 μικρών ήταν η πιο κατάλληλη.

Για την παραγωγή ενός αντιγράφου πρέπει πρώτα να αποτυπώσουμε την ακριβή γεωμετρία του πρωτότυπου. Για το σκοπό αυτό εφαρμόστηκε η μέθοδος της φωτογραμμετρίας από την ελληνική εταιρεία Γεωανάλυση ΑΕ. Η φωτογραμμετρία περιλαμβάνει την φωτογράφηση του αντικειμένου και την δημιουργία του τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου του αντικειμένου. Το πρώτο πειραματικό αντικείμενο που δόθηκε στην IFAM ήταν το κεφάλι μιας ελληνικής θεότητας, της Υγείας. Με την βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή ήταν δυνατό να ‘χτιστεί’ το αντικείμενο στρώμα – στρώμα.

Στο ενδιάμεσο στάδιο αμέσως μετά την τρισδιάστατη εκτύπωση το αντικείμενο είναι ακόμα πορώδες. Για να σταθεροποιηθεί χρησιμοποιείται ένα δοχείο κενού στο οποίο τοποθετείται το πορώδες αντικείμενο. Στην συνέχεια διοχετεύεται ειδικό σταθεροποιητικό υλικό το οποίο εισχωρεί στους πόρους. Έτσι μέσα σε μισή ημέρα έχουμε ένα αντικείμενο εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο μπορεί να γυαλιστεί και να υποστεί οποιαδήποτε κατεργασία.

Με μια άλλη μέθοδο, το injection moulding, είναι δυνατό να παραχθούν μαζικά μεγάλες ποσότητες μαρμάρινων αντιγράφων. Οι ερευνητές υλικών της IFAM ανέπτυξαν ένα συνδετικό μίγμα για την μαρμαρόσκονη με το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μικρά μαρμάρινα αντικείμενα σε μεγάλες ποσότητες όπως για παράδειγμα μικρά αντίγραφα της Ακρόπολης. Οι αγοραστές δεν πρέπει να φοβούνται ότι τα αντίγραφα που αγοράζουν θα μετατραπούν γρήγορα ξανά σε σκόνη. Τα πειραματικά αντικείμενα έχουν υποστεί δοκιμασίες αντοχής σε θερμοκρασίες από –30οC έως 100οC, σε υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και σε περιβάλλον υγρασίας με ψεκασμό αλατιού χωρίς να προκύψει καμία ορατή μεταβολή.

Επιστροφή
Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.
  
     © 2010 Polyline Α.Ε. All Rights ReservedPowered by Softways S.A.